WordPress IPCT Plugin

As a supplement of WordPress IP to Country Plugin created by Priyadi Iman Nurcahyo, I created a very simple WordPress plugin named IPCT Plugin. This plugin detects the city name of the visitors based on their IP number. I use the GeoLiteCity database to translate IP number into the city name.

Requirement

  1. WordPress 2.0 or newer
  2. Basic knowledge of PHP

Installation

  1. Download the latest GeoLiteCity binary format.
  2. Unzip the file to get GeoLiteCity.dat
  3. Download GeoIP PHP API Module. You need to download geoip.inc, geoipcity.inc, and geoipregionvars.php.
  4. Rename geoip.inc into geoip.inc.php.
  5. Rename geoipcity.inc into geoipcity.inc.php.
  6. Open geoipcity.inc.php and change the line “require_once ‘geoip.inc’;” into “require_once ‘geoip.inc.php’;”
  7. Download ipct.txt and rename it into ipct.php.
  8. Create new directory named ipct inside your wp-content/plugins directory.
  9. Upload geoip.inc.php, geoipcity.inc.php, geoipregionvars.php, ipct.php, and GeoLiteCity.dat into your wp-content/plugins/ipct directory.
  10. Activate the plugin from your WordPress plugin menu.

Usage

  1. Open your theme comments.php file with a text editor.
  2. Use the function yahya_print_city($comment->comment_author_IP) inside the comment loop.

That’s all.

If you want to see the result, just put a comment here 🙂

Follow me on social media:

Similar Posts

45 Comments

  1. hm.. kok yang muncul Semarang ya pak?
    Padahal saya dari Solo lho… 🙂

    Yang salah siapa ya pak? 😀

    1. Aku udah coba kok gagal ya pak. hahaha kyke punyaku ada kesalahan teknis nie…
      yaudah lah, Try again… mksih hlo pak..:D

      1. Wah, plugin ini memang sudah kuno. Sebaiknya jangan dipake lah, saya sendiri udah lama gak utak atik plugin ini

  2. Pingback: JengJeng versi 6 « jengjeng matriphe!
  3. Terimakasih om yahya, sangat bermanfaat sekali untuk saya itu plugin nya. 🙂

    1. Wah, plugin ini sudah lama sekali, mungkin memang sudah tidak cocok lagi dengan WP versi terbaru.

  4. wah mas priyadi itu emang hebat ya bisa bikin plugin sangar gini,,,, bermanfaat sekali ,, makasih mas udah share ..

    1. Tidak ada template, menggunakan PHP murni.
      Harus memiliki pengetahuan lengkap tentang fungsi-fungsi PHP umum dan fungsi yang dibuat oleh WordPress

    1. Kemungkinan besar sudah tidak compatible mas, saya sudah lama tidak mengembangkan lagi plugin itu.

  5. mau tak coba pak di blog infohandphone.xyz ku, rencana mau tak pindah ke wordpress akhir bulan ini, makanya lagi sibuk cari plugin dan template yang pas

    1. Wah, plugin ini sudah kuno mas, mungkin sudah tidak cocok lagi dengan WordPress terbaru

Leave a Reply

Your email address will not be published.